Категории

Туристически Иформационен Ценър

Туристически Иформационен Ценър

ТУРИСТИЧЕСКА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЕТРОПОЛЕ

 Етрополският край привлича посетители с културно-историческото си наследство, природното богатство, дълбоките традиции и уникалните празници. Тези перспективи превръщат Етрополе в предпочитана дестинация за отдих и туризъм.

Интерес за туристите представлява богатата многовековна история на Етрополе. Най – посещаваните туристически обекти в община Етрополе са: часовниковата кула (символ на града), Историческия музей (в него е представена богатата многовековна история на Етрополска община) и манастира „Света Троица”, ( превърнал се в значим културно – просветен център), които са включени в списъка на стоте национални обекта под № 63. 

В непосредствена близост до манастира «Света Троица» се намира впечатляващия природен феномен водопад «Варовитец».

Изградена е екопътека «Екот от камбанен звън» по проекта „Звън на пеещи камбани нашепва легенда стара за Христовия кръст”. Проектът представлява реставрацията, консервацята и експонирането на туристическата атракция „Етрополски Христов кръст“. Атракцията се състои от 5 църкви, намиращи се на територията на град Етрополе, които, погледнати от високо, са разположени във формата на християнски кръст с пресечна точка Часовниковата кула и изграждане на екопътека от манастира “Света Троица” до село Рибарица, включваща разнообразни съоръжения за отдих и почивка.

Интерес за посетителите представляват и запазените възрожденски къщи: „Арнаудовата къща” (в нея се помещава етнографската експозиция на музея), „Павелпанчовата къща”(къщата е била щаб на генерал Гурко), „Вълчевата къща” (в нея е бил настанен генерал Дандевил), „Тодорвълковата къща”, „Хаджигригоровата къща”.

За любителите на лова и ездата атракция представляват ловно стопанство „Елен” и конна база „Bоlkan horses”. Условия за ски туризъм се предлагат в почивна база „Кокалското”.

Етрополе привлича туристи с природните си забележителности („Орлов камък – Червената стена, „Кози дол”, „Грохотака”, „Чертиград”, „Варовитец”), защитени местности („Беликата” и „Бачийще”), защитени исторически местности (манастира „Света Троица”, „Бенковска пещера”), скални феномени ( „Куклите”, „Етрополски зъбери”, „Чертиград”, „Грохотака”) и със споменът за траките водещ към антично селище “Свети Атанас”, „Чертиград”, „Боготвор” и „Острума”.

Уникални празници, които се честват в Етрополе са “Пеене на пръстените” (януари), „Свети Атанас” (януари), празник на „Етрополските зетьове” (юни) и „Петровден” – празник на град Етрополе (27-29 юни).

Със своите перспективи Етрополе дава възможност на туристите да предприемат незабравимо пътешествие към необятната красота и меката зеленина на природата, да релаксират заедно с тишината и спокойствието на градчето, да се опиянят от величието на Етрополския Балкан и да се впуснат в предизвикателствата и приключенията на планински, културен, историчски, екологичен, селски, ловен, конен и ски туризъм.

За контакти:
телефон: 0720 / 6 73 35

работно време:
от понеделник до петък
8 - 12 часа
13 - 17 часа