Категории

30 000 пъстърви бяха пуснати в реките на община Етрополе

05 Юни 2024 | 08:00 Прочетена: 314

За първа година Община Етрополе се включи дейно в инициативата за зарибяване на реките, намиращи се на територията на общината. За целта бяха пуснати 30 000 балкански пъстърви, благодарение на които ще се подобри популацията на този вид и за да се поддържа флората и фауната на водите.

Проявата се организира по идея на „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед-Етрополе” и Клуб „Спорт и здраве“ в партньорство с Община Етрополе и със сдружение „Спортен риболов” и подкрепата и участието на служителите на Елаците-Мед. В инициативата се включиха  и ученици от СУ „Христо Ясенов” като се провежда за трета поредна година. Зарибяването се извърши под контрола на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров поясни пред всички, че целта е да помогнат на всички рибари от района и да подобрят популацията на този вид риба, която вече се е завърнала в река Малки Искър и заяви:

„Благодаря на всички, че се включихте и че за трета поредна година зарибяваме реките в община Етрополе. Благодаря за добрите идеи и инициативи на Пламен Лазаров от сдружение „Спортен риболов”, както и на Елаците-Мед за подкрепата. Радвам се, че за първа година и Община Етрополе има възможността да бъде партньор в тази проява и по този начин да осъществим съвместно най-мащабното зарибяване, правено до сега с 30 000 рибки.“

С голям ентусиазъм децата участваха в зарибяването. Те смятат, че рибата трябва да живее в естествената си среда и се радват, когато виждат в реките ни да плуват рибки.

Председателят на Клуб „Спорт и здраве“ инж. Иван Мишев и представителите на клубовете инж. Младен Недков и инж. Григор Хлебаров искрено се надяват тази инициатива да продължи и през следващите години, докато пъстървата започне сама да се възпроизвежда.

 

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?