Категории

Какво трябва да се знае при използване на безпилотни летателни системи

22 Май 2024 | 14:00 Прочетена: 233

Във връзка с повишения интерес от използване на безпилотни летателни системи (БЛС), наричани още „дронове“, които навлизат в дейности с изключително разнообразна употреба, в т.ч. и провеждане на светлинно шоу, Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ дава следните указания:

Дейностите с БЛС се осъществяват съгласно изискванията на Регламент за изпълнение (ЕС) 2019/947 на Комисията от 24 май 2019 г. относно правилата и процедурите за експлоатация на безпилотни въздухоплавателни средства. С този Регламент  се установяват подробни разпоредби, както за експлоатацията на БЛС, така и за персонала, включително дистанционно управляващите пилоти и организациите, участващи в тази експлоатация.

В тази връзка при провеждането на светлинно шоу с БЛС операторът на БЛС следва да притежава валидно разрешение за експлоатация в специфична категория, издадено от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ съгласно Регламент за изпълнение (ЕС) 2019/947 преди започване на шоуто, което следва да се има предвид при съгласуването или разрешаването от местната администрация на мероприятия, включващи светлинно шоу с БЛС.

 

снимка: Ангел Александров

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?