Категории

Нова формула за такса смет влиза в сила от 1 януари 2025 г.

21 Май 2024 | 14:00 Прочетена: 363

От  14 до 16 май 2024 г. в гр. Пловдив служители от Общинска администрация-Етрополе присъстваха на дискусионен семинар, свързан с наложените на национално ниво  промени в Закона за местните данъци и  такси. На семинара бяха обсъдени предстоящите  изменения в Наредба №13 и реда за изготвяне на план–сметка за относимите разходи за извършване на дейностите по предоставяне на услугите, за които се заплаща такса за битови отпадъци. 

Представен бе нов начин на изчисляване размера на таксата при прилагане на основите, предвидени в Закона за местните данъци и такси. Считано от 01.01.2025 г. Общината ще трябва да избира между три варианта за изчисляване на такса битови отпадъци. Експертните  предложения за определяне на такса битови отпадъци са както следва: с брой торби, на база вместимост на контейнерите за боклук или на брой ползватели на домакинството. 

На всяка община й предстои да обмисли как да приложи новата наредба на местно ниво. На база направените предложения Общинският съвет е в правомощията да приеме различни основи за отделните населени места, за отделните зони в тях, както и за различните категории задължени лица. Предвид сериозността на предстоящите промени  към Община Етрополе ще бъде свикана комисия, която да следи за реда и начина на изготвяне на  предстоящите изменения.

 

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?