Категории

Пред многобройна публика беше представен идейния проект за паметник на Васил Левски

18 Май 2024 | 09:30 Прочетена: 656

Кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров представи за обсъждане пред гражданите идейният проект за паметник на Васил Левски в многофункционалната зала на НЧ „Тодор Пеев – 1871“.

Внушителна, почти 3-метрова фигура, излята от бронз, върху постамент, излъчваща непреклонния български дух и жаждата за Свобода. Така ще изглежда бъдещият паметник в Етрополе на Апостола на българската свобода – Васил Левски. Негов скулптор е Красимир Ангелов, а архитект е Станислав Константинов. В България има съвсем малко паметници на Апостола в цял ръст, а още по-малко от тях са изработени от бронз. Това се оказва голямо предизвикателство за известния скулптор, понеже съществуват едва 7 фотографии на Дякона.

„Апостолът е разпознаваем от всеки българин и аз колкото повече се доближа до представата на хората за Апостола, толкова по-добре съм си свършил работата“, каза скулпторът Красимир Ангелов и допълни: „Когато говорихме с кмета – инж. Александров, аз му предложих да е бюст-паметник, но той настоя да бъде по-внушителен – в цяла фигура. С арх. Константинов дойдохме в Етрополе и преценихме, че подходящо място за паметника е при морената – да не е концентрирано всичко в центъра на града. Погледнато от птичи поглед, лицето на паметника ще бъде откъм ул. „Васил Левски“ и има необходимото пространство, при чествания и годишнини, там да се съберат достатъчно хора. Представих Левски облечен в ямурлук – дрехата е нещо емблематично за Апостола, така е бил облечен като е бил сред хората и това е едно завещание към всички нас, като българи, как трябва да се отнасяме към неговите идеали.“

Кметът инж. Александров сподели, че в продължение на 5 месеца е проучвал къде би било най-добре да бъде поставен паметника и как да изглежда. Дори първоначалната му идея е била да се намира в центъра на града, но експерти, архитекти и специалисти го убедили, че мястото не е подходящо, понеже е посветено изцяло на Тодор Пеев и е по-добре да бъде там, където етрополци са свикнали да отдават почит към Васил Левски и в същото време да се развие и тази част на града.

„Когато видях проекта на паметника, разбрах, че това е паметникът, който е бил винаги в мислите и представите ми. Тогава разбрах, че искам да е това и решихме да има обществено обсъждане, за да могат всички да изкажат мнението си“, заяви още кметът и допълни: 

„Сроковете за изработването на паметника на Левски са 6-7 месеца, а финансирането му ще бъде по Програма „Български добродетели“. Върху постамента на паметника ще стои подписът на Левски, а целият монумент ще бъде осветен“.

Всички присъстващи бяха oчаровани от подробното представяне на проекта и грандиозния му облик. Имаше много въпроси и бяха дискутирани редица различни идеи както на гражданите, така и на скулптура и архитекта. Идеята за изграждане на паметник на Апостола в гр. Етрополе е на кмета инж. Владимир Александров, който още по време на предизборната си кампания беше заявил, че иска да направи.

 

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?