Категории

В Община Етрополе отчетоха резултатите от кампанията „ГРАДСКА РЕЦИКЛИАДА-ЕКОКИНО“ и „ЕКО-СЪСТЕЗАНИЕ“, като част от националната кампания на Сдружение BG БЪДИ АКТИВЕН - „ИСКАМ ДА СЪМ ПОЛЕЗЕН…РЕЦИКЛИРА

14 Май 2024 | 16:00 Прочетена: 718

С отчитане на резултатите и награждаване на участниците  приключи организираното от Община Етрополе и ЕКОПАК България „Еко-състезание“ между училищата. Съвместната кампания „Градска рециклиада - Екокино“ е част от националната кампания на сдружение BG Бъди активен - „Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“ живот #БезОтпадъци. Това е второто издание на най-мащабната и първа по рода си подобна инициатива, която се провежда в 10 общини в България от март до юли 2024 г. под мотото: „Рециклирай пластмасовите бутилки и метални кенове – Спечели Екокино!“

В рамките на кампанията от 1 април до 10 май 2024 г. учениците от ОУ „Христо Ботев“, СУ „Христо Ясенов“ и ПГ „Тодор Пеев“ събираха разделно използвани пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета.  Общо 972  ученици от 1 до 12 клас и техните семейства се ангажираха да събират отпадъците си разделно.

Измерването на отпадъците се осъществи в присъствието на кмета на Община Етрополе инж. Владимир Александров, зам.-кмета Ивайло Георгиев и представителите на ЕКОПАК България -  Борис Стоянов, регионален мениджър и Антония Иванова, връзки с обществеността.

С внушително количество от 1т 125 кг събрани отпадъци на първо място се класираха учениците от СУ „Христо Ясенов“. Кметът инж. Владимир Александров им благодари за проявената активност по време на състезанието и припомни колко важно е отговорното поведение към околната среда и полагането на ежедневни грижи за нейното съхранение и опазване. Специалната награда на ЕКОПАК за екошампионите бяха топки за футбол, волейбол и баскетбол, а от Община Етрополе бяха връчени комплекти за федербал и въжета за скачане.

Втори в надпреварата между етрополските училища са ПГ „Тодор Пеев“ с 55 кг събрани отпадъци, а трети  - ОУ „Христо Ботев“ със 17 кг. Техните усилия също бяха възнаградени  от Община Етрополе с топки и федербал.

Събраните в Етрополе общо 1т 197 кг пластмаса няма да се смесят с битовия отпадък  и да се разлагат в природата стотици години. Те ще бъдат рециклирани и от тях ще се произведат нови продукти и опаковки. Ако се постигне или надмине целта от 70% увеличение на количеството събрани пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета на годишна база (от февруари до юли 2024 г.), ЕКОПАК ще осигури безплатна кино прожекция на открито на подходящо обществено място, на която могат да присъстват всички желаещи граждани.

Приятна изненада поднесоха учениците от ОУ „Христо Ботев“, които бяха подготвили специална програма на екологична тема. Наред с ключовата дейност по разделно събиране на отпадъците, те с гордост разказаха, че сами са си отгледали разсад за цветята в любимия кът и са посели семена на горски кестен, за да си засадят фиданки. Екологичната гордост на училището е розариума, за който се грижат и са отговорни всеки ден. „За да има град зелен, си зависим и от мен“, бе краткото послание, с което децата дадоха заявка, че са готови ежедневно да събират отпадъците разделно и след приключването на състезанието.

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?