Категории

Историческа възстановка в местността Стайков дол

12 Май 2024 | 09:00 Прочетена: 277

Регионален клуб „Традиция” – Етрополе отново организира възстановка на исторически събития, свързани с Априлското въстание в местността „Стайков дол”. Именно на това място е преминала четата на Георги Бенковски и тук са оставили костите си петима четници, загинали в бой с турска потеря. Единствените  четирима оцелели - войводата Бенковски, Захари Стоянов, Стефо Далматинеца и отец Кирил се отправят към Тетевенския Балкан.

Освен домакините от Етрополе, във възпроизвеждането на битката се включиха клубове от Тетевен, Червен бряг, Копривщица, Лесидрен, Сливница и Попово. Историята на Хвърковатата чета по спомените на Захари Стоянов припомни с дикторски текст Иван Чиков.

На събитието присъстваха зам.-кметът на Община Етрополе Ивайло Георгиев, депутатът от 49-то Народно събрание Марин Маринов и много граждани. В знак на почит и признателност към героите бяха поднесени цветя на паметника, издигнат от признателните потомци.

Организаторите от РК „Традиция” с подкрепата на Община Етрополе бяха приготвили вкусна курбан чорба и скара, с които почерпиха участниците и гостите.

 

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?