Категории

Безплатна барокамера ще лекува децата в ЦСРИ – Етрополе

15 Април 2024 | 17:20 Прочетена: 969

Барокамера за терапия на деца с увреждания чрез кислород под налягане получи като дарение Центърът за социална рехабилитация и интеграция /ЦСРИ/ в гр. Етрополе. Апаратът бе приет в социалната институция в присъствието на изпълнителния директор на Национален фонд „Свети Никола“ Недка Младенова, който е осигурил средствата и е предоставил техниката.

Управителят на ЦСРИ-Етрополе Валентина Герчева благодари на г-жа Младенова и заяви: „Тази барокамера ще се използва от трите общини – Етрополе, Правец и Ботевград. Искам да изкажа специална благодарност към г-жа Младенова, изпълнителен директор на Национален фонд „Свети Никола“, която откликна на молбата ни, повярва в екипа ни и реши да ни направи това дарение.“

„За мен е изключително удоволствие. Това е петата поред барокамера, която ние даряваме в рамките на страната. Желанието ни беше да достигнем до различни точки в България и искахме в София област също да имат достъп до подобна иновативна апаратура. За съжаление все още терапиите с барокамера са платени и не минават по-здравна каса. Поради тази причина голяма част от семействата с деца с увреждания срещат трудности да лекуват децата си. За нас ще бъде удоволствие и мисия, децата с увреждания от целия регион да имат достъп до безплатно лечение с барокамерата. С удоволствие мога да връча договорът за дарение, абсолютно безвъзмездно. Екипът вече е обучен да работи с барокамерата и  предстоят да се издадат сертификатите им“, заяви изпълнителният директор Недка Младенова.

Камерата е с капацитет едно дете, но при по-малките те могат да влизат с придружител. Престоят в нея не позволява използването на електронни устройства. Персоналът вече е обучен за работа с апаратурата. Тя е първа по рода си в областта и всички деца от Общините Етрополе, Правец и Ботевград ще могат да я използват безплатно.

Официален гост на събитието беше и кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров, който поздрави всички за добрата инициатива.

„Първо бих искал да поздравя г-жа Валентина Герчева за поредната й добра инициатива. Благодаря и на национален фонд „Свети Никола“ и г-жа Младенова за дарението, с което помагат не само на нашата община, а и на общините в региона. Горд съм, че избрахте именно в гр. Етрополе да е петата барокамера, която дарявате.“

На събитието присъстваха също така представители на общините Етрополе, Правец и Ботевград, социалните институции и детските заведения.

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?