Категории

Община Етрополе организира безплатно обучение за преподаване на глаголицата

31 Март 2024 | 14:30 Прочетена: 340

По инициатива на Община Етрополе и със съдействието на „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед – Етрополе“ се състоя безплатно обучение за преподаване на глаголицата по иновативен метод. На срещата в конферентната зала на комплекс „Етрополия” присъстваха  представители на всички училища, детски градини, детската ясла, ЦОП, ЦСРИ, НЧ „Тодор Пеев-1871“ – Етрополе и др.

Водещ лектор на курса бе Диана Митова, управител на фондация „Идея Вита”.  Това е първото за годината обучение с масово участие на всички институции, имащи отношение към работата с деца, обясни Диана Митова, като подчерта, че заслугата за това е лично на кмета инж. Владимир Александров и на зам.-кмета Паолина Цанова, които са повярвали в тази родолюбива кауза.

„Етрополе ще има много добро бъдеще, ако такива неща се случват”, добави тя. Благодарности за добрата организация бяха отправени и към екипа на КММД и Нели Христова, която направи първата крачка това събитие да се случи.

Пътешествието във вълшебния свят на глаголицата започна с изпълнение на „Песен за България”, нотирана специално за срещата от Павлин Христов. Присъстващите се запознаха на практика как да работят с глаголицата, как да я изписват, какво означават петте цвята на графемите, на кои добродетели и на кои ноти отговарят. Освен изпети, графемите бяха и изтанцувани по специфичен начин. За улеснение на курсистите от училищата бяха закупили предварително авторските помагала – комплект глаголически карти и практическо указание за тяхното ползване. Диана Митова обясни, че целта на това обучение е първо да го съпреживеят самите хора, които са призвани да посеят това знание сред децата, за да бъдат по-убедителни, когато го преподават и споделят с тях. В знак на благодарност, че Етрополе е първата община, в която масово се включват образователни, културни и социални институции, всички те получиха безплатно флашки с аудио и видео материали към помагалата, които допълнително ще подпомогнат преподавателите.

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?