Категории

Община Етрополе участва в кампанията Световен ден на водата – 22 март „Вода за мир“

22 Март 2024 | 18:00 Прочетена: 627

Община Етрополе  бе домакин  на официалното честването на Световния ден на водата – 22 март „Вода за мир“  като част от националната кампания на сдружение BG Бъди активен – „Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“. В партньорство с ВиК София област, Института за изследване на климата, атмосферата и водите към БАН и „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед – Етрополе“ се проведоха разнообразни инициативи с представители на местната общност.

В рамките на Деня на отворените врати учениците от 5 б и 5 в клас на СУ „Христо Ясенов“ посетиха Пречиствателната станция за отпадни води /ПСОВ/ в град Етрополе и се запознаха с процесите на пречистване. Те бяха посрещнати от ръководителя на ПСОВ Радослав Дончев, който им показа съоръженията и обясни колко важно е да се опазват чисти водните ресурси. Децата се запознаха лично с доц. д-р инж. Галя Бърдарска, съветник в МРРБ в областта на пречистване на водите, която им представи ценна информация за водните ресурси и необходимостта от ефективно използване на пречиствателните съоръжения.

„В бъдеще войните между държавите ще се водят не за петрол, а за вода“, поясни доц. Бърдарска, като подчерта: „Ние в България имаме достатъчно водни ресурси, но трябва да се грижим за тяхното опазване и пречистването им. Проблемите с водата са по отношение качеството, а не количеството и водните режими се дължат основно на неправилно управление на ресурсите и водните обекти“. На презентацията на ПСОВ присъстваха също Миглена Радославова, ръководител Пречиствателни станции във  ВиК София област и колегите й Ивайла Алипиева и Светла Давидкова.

Основната част на събитието по честването на Световния ден на водата се състоя в Конферентната зала на комплекс „Етрополия“. Официални гости бяха кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров и зам.-кметът Паолина Цанова, граждани и ученици.

„Нека да сме малко по-добри към природата и помежду си, да сме отговорни към опазване чистотата на водата и да полагаме усилия нещата да се случват по правилния начин“, призова кметът. За подкрепата и съвместното отбелязване на Световния ден на водата ръководството на Община Етрополе получи благодарствен адрес от името на ВиК София ЕООД, връчен на инж. Владимир Александров от ръководителя на ПСОВ Радослав Дончев. Благодарност за поканата изрази и доц. д-р инж. Галя Бърдарска, която също насочи вниманието на присъстващите към необходимостта всички да се обединят около защитата и опазването на един от най-ценните ресурси – водата. За шестокласниците в залата бе подготвена викторина за водите в България, а всеки правилен отговор бе възнаграден с книга. Прекрасен финал на честване Световния ден на водата бе прожекцията на филма „Великата тайна на водата“.

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?