Категории

Седмица на отворени врати за борба с туберкулозата

19 Март 2024 | 10:00 Прочетена: 210

На 24 март се отбелязва Световния ден за борба с туберкулозата, като инициативите тази година ще се проведат под мотото: „Да! Ние можем да спрем туберкулозата!". В тази връзка и по традиция е обявена „Седмица на отворените врати", която ще се проведе в периода 18-22 март 2024 г.

Туберкулозата  е предотвратима и обикновено лечима болест. Въпреки това през 2022 г. тя е на второ място като причина за смърт в света от заразно заболяване, след COVID-19 с 1,3 млн. починали лица от приблизително 10,6 млн. души заболели. Туберкулозата присъства във всички страни и възрастови групи, което определя високата и социална значимост. Представлява инфекциозно хронично заболяване с причинител туберкулозният бактерий, който се отличава със значителна устойчивост във външната среда. Източници на заразата са болните хора. Заразяването се осъществява по въздушно-капков и хранителен път с предимно белодробна, но е възможна и извънбелодробна форма на засягане. Глобалните усилия за борба с туберкулозата са спасили около 75 млн. живота от 2000 г. насам - без лечение смъртността от туберкулоза е висока (около 50%). Около 85% от хората с туберкулоза могат да бъдат излекувани при правилно провеждане на противотуберкулозна терапия.

Целта на инициативата е да се повиши обществената информираност по отношение на заболяването туберкулоза - начин на заразяване, рискови фактори и групи от населението, протичане на различните форми на заболяването, лечение, да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, както и да се популяризира здравословният начин на живот с цел превенция на туберкулоза.

Във връзка с това в  седмицата 18.03 - 22.03.2024 г. в СБАЛПФЗ гр. София ще се проведе „Седмица на отворени врати"- изследване за риск от туберкулоза /проба Манту, анкетна карта  и при необходимост преглед/ от 10.00ч. до 13.00ч.

Проби Манту се правят в дните - понеделник, вторник и петък.

Предварителни записвания на тел. 02/9312353 или на регистратурата на болницата.

След проведения скрининг, на лицата в риск следва да се извърши консултация от лекар и при необходимост преглед и изследвания

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?