Категории

Явор Колев представи филма „Киберпрестъпност“ пред ученици от гр. Етрополе

19 Март 2024 | 09:20 Прочетена: 176

Община Етрополе съвместно с Местната комисия за противообществени прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/ организираха прожекция на филма „Киберпрестъпност“ пред ученици от 7 до 12 клас и техните преподаватели. Специален гост на инициативата бе Явор Колев, дългогодишен ръководител на отдел „Киберпрестъпления“ към ГДБОП и настоящ директор на дирекция „Информационни технологии и кеберпрестъпления“ към застрахователна компания. Той бе представен в началото на събитието от секретаря на МКБППМН Лазар Василев, който благодари на Явор Колев, че се е отзовал на поканата лично да сподели своята експертиза в областта на престъпните посегателства в социалните мрежи.

Филмът предизвика засилен интерес сред аудиторията с интригуващата  история за най-разпространените опасности в интернет като случайните запознанства в социалните мрежи, често превръщащи се в кошмар, изнудването на деца от педофили, представящи се за техни връстници или популярни личности, училищния тормоз между съученици, изнудването с видео или аудио записи, източването на големи суми от банкови карти поради невнимание или недоброто познаване на опасностите, дебнещи в мрежата.

На финала топ-експертът и основоположник на социалната кампания „Пази детето в интернет” даде важни съвети на учениците и им припомни да бъдат внимателни за фалшиви профили, зад които могат да се крият недоброжелатели. Засегната беше темата и за дигиталната самоличност, която може да има важна роля в бъдещето. С послание към  възрастните да осъществяват контрол без натиск, а чрез спечелено доверие, като предразполагат децата към споделяне. „Това е най-сигурният начин да предпазим подрастващите от възможността да станат жертва на насилие или манипулация в интернет пространството“, обобщи Явор Колев.

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?