Категории

ЕТРОПОЛЦИ ОТБЕЛЯЗАХА ТЪРЖЕСТВЕНО 115 ГОДИНИ НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ

24 Септември 2023 | 19:25 Прочетена: 481

На 22 септември България отбелязва 115 години Независимост. Цялата история на България, която е една от най-старите държави в Европа, е белязана от борбата за независимост. Десетки граждани се събраха на Централния площад в града, за да отбележат заедно Деня на Независимостта. 

Празничният ден започна с изпълнението на Духова музика – Етрополе и издигане на Националното знаме на Република България. В знак на уважение и признателност венци и цветя бяха поднесени от: Кмета на Община Етрополе Димитър Димитров и председателя на Общински съвет – Етрополе Христо Андреев, Марин Маринов – Народен представител  от ПП ГЕРБ в 49-то Народно събрание, ПП „ГЕРБ“, ПП „БСП“ – Етрополе, ПП „Възраждане“, ПГ „Тодор Пеев“, ОУ „Христо Ботев“- Етрополе, СУ „Христо Ясенов“ – Етрополе, Исторически музей-Етрополе, НЧ „Тодор Пеев-1871“, Геотехмин ООД, Елаците – Мед АД, Районна потребителска кооперация – Етрополе, РК „Традиция“- Етрополе, Сдружение „Вяра-диабет“, Сдружение с нестопанска цел „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-МЕД-Етрополе“ и граждани.

Празникът продължи в големия салон на НЧ „Тодор Пеев-1871“. Слово по повод празника прочете Кметът на Община Етрополе Димитър Димитров. За отбелязване на Независимостта на България, за поредна година гостува Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ с празничния спектакъл „Паисий“. Спектакълът е създаден по повод юбилейната 300-годишнина от рождението на Паисий Хилендарски. Постановката е единствена по рода си, в последните 80 години творба в памет на Паисий не е поставяна на родната сцена. Спектакълът "ПАИСИЙ" представя знакови страници от историята на българите, последвали появата на най-българската книга. Етрополци съпреживяха героичните моменти от нашето минало, вълнуващо пресъздадени от невероятните танцьори на ансамбъл "БЪЛГАРЕ". "ПАИСИЙ" е разказ за събуждането на гордостта и достойнството на народа ни, на българския дух и възвърнатата българска чест, която държи гръбнака ни изправен. Специален за репертоара на "БЪЛГАРЕ" в този спектакъл е и участието на най-младия солист в историята на ансамбъла - 7-годишния Андрей, който с много жар и артистичност спечели овациите на публиката.

Прекрасна кошница с цветя бе поднесена за изпълнителите от Кмета на Община Етрополе Димитър Димитров и председателя на Общински съвет – Етрополе Христо Андреев.

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?