Категории

КУЛМИНАЦИЯ НА ПРАЗНИКА ПО ПОВОД 145 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ЕТРОПОЛЕ

27 Ноември 2022 | 16:38 Прочетена: 738

На 26-ти ноември в местността „Братската могила” се проведе Историческа възстановка по случай Освобождението на Етрополе от Османско владичество. На празника присъстваха: Кмета на Община Етрополе Димитър Димитров, заместник-кметът на община Етрополе Станка Димитрова, Марин Маринов – Народен представител н 48-то Народно събрание на Република България, Христо Андреев – Председател на Общински съвет – Етрополе, общински съветници, директори на институции, граждани и гости на Етрополе.

        Историческата възстановка „Освобождението на Етрополе” разкрива героичните усилия на отряда на генерал Гурко да разгроми турската войска на Ибрахим паша и Мустафа паша при Етрополе. Участниците пресъздаде възторженото посрещане на ген. Гурко и  отрядите на генерал принц Олденбургски и полковник Ридзевски, под командването на ген. Дандевил.

        Славните страници от историята на нашия град бяха разгърнани с участието на Регионалните клонове на Национално дружество „Традиция”: София, Плевен, Панагюрище, Добрич, Априлци-Троян,  Сливен, Копривщица, Нова Загора, Тетевен, село Баня - Панагюрско, Лесидрен, Червен бряг, Златица, Сливница  и Етрополе.

Участие във възстановката взеха и самодейците от НЧ „Тодор Пеев – 1871 г.“ – Етрополе.

На 24 ноември 1877 г., след тридневни боеве руските части от Западния отряд на ген. Гурко, начело с генерал Дандевил победоносно влизат в Етрополе. На следващия ден, в местността „Могилки”, старейшината Мильо Аламана и първенците на града тържествено посрещат генерал Гурко, командващ Западния отряд на руската армия. Щабът му е настанен в писаната къща на чорбаджи Павел Панчов.

Горди сме, че на това свято място, в двора на църквата „Св. Архангел Михаил” е посрещнат легендарният ген. Гурко. Там са положени костите на 16 руски воини, загинали за Освобождението на Етрополе, а техните имена са увековечени на паметника, издигнат от признателните етрополци през 1890 г.

В летописа на Освобождението на България завинаги ще остане Зимното преминаване на Етрополския Балкан - третият връх в историята на Руско - турската освободителна война след Шипка и Плевен. С цената на стотици жертви, скованият от лед и преспи Етрополски Балкан отстъпва пред мъжеството и твърдостта на руските воини от отряда на генерал Дандевил и етрополските балканджии. Отеква и днес ехото от боевете на Шиндарника, Въртешката, Ялдъз табия и Баба - гордите планински върхове, символ на саможертва и героизъм, опасали като непристъпни стражи Етрополската котловина. Горди сме, че сме наследници на смелите етрополци, теглили оръдията към връх „Баба”, рамо до рамо с руските воини на ген. Дандевил.



Историческата памет на етрополци е намерила израз на признателност в съградените девет руски паметника на територията на нашата община, увековечили безсмъртието на загиналите за Освобождението на Етрополе и на България руски воини. Тези паметници са свидетелство за героичната история на Етрополе и наш дълг като българи е да ги опазим и съхраним за бъдещите поколения.

Поклон, дълбок поклон пред героизма и себеотрицанието на героите, пред величието и бойния дух на българи и руси, дали живота си за свободата на Етрополе и България!

След възстановката на открита сцена гостите и жителите на град Етрополе се насладиха на прекрасните изпълнения на Представителния ансамбъл от Националната гвардейска част.

В края на концертната програма поздрав към всички участници във въсзтановката и концертната част отправи Кметът на Етрополе Димитър Димитров. Грамоти за участие бяха връчени на всички участници.

 

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?