Категории

ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 24-ТИ МАЙ В ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ

25 Май 2018 | 11:32 Прочетена: 627

 Тържествено бе отбелязан 24-май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.  На тази дата отдаваме заслужена почит на създателите на славянската азбука, светите братя равноапостолите Кирил и Методий, които заедно със своите ученици, дават първоначален тласък в развитието на културата и духовността на не един народ. На този ден отдаваме дължимото на българските учители,                                                                       градящи устоите на нацията, които възпитават поколенията и издигат нашето национално самочувствие, образованост и културна независимост.
    Празничната програма започна с шествие от училища и детски градини, които се събраха на Централния площад в града. След изпълнението на Младежкия духов оркестър към Община Етрополе Детска вокална група изпълни песента „Върви, народе възродени“.
Слово от името на кмета на Общината Димитър Димитров произнесе Мила Манчева – директор на СУ”Христо Ясенов”. УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ НА ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ, УВАЖАЕМИ ДЕЙЦИ НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА, СКЪПИ ДЕЦА И УЧЕНИЦИ, УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,
От името на кмета на Община Етрополе, г-н Димитър Димитров, се обръщам към вас и ви поздравявам с празника на българската просвета и култура и на славянската писменост!
Днес във всяко кътче на Родината ни се събират учители и родители, бивши и настоящи ученици и деца, за да отпразнуват заедно празника на духовността и светлината, празника на българското слово!
24 май не е просто поредният официален празник. Това е денят, в който всеки българин може да каже, че е горд потомък на нация, заемаща своето място в историята на Европа. 24 май е символ на достойнство и традиция. Празникът на светите братя Кирил и Методий се е превърнал и в синоним на българското училище.
В този ден се връщаме към корените си, произнасяме имената на светите братя, на техните ученици, на нашите предци - възрожденците, благодарение на чийто труд българинът е съхранил своята самобитност, език и култура.
Денят на светите братя Кирил и Методий не търси мястото си в историята, а символизира нашия принос на сътворци на днешната цивилизация. Дава ни уникалния шанс да сме различни и "с книжовността, таз сила нова, съдбата си да променим“.
Всеки българин носи в сърцето си делото на светите равноапостоли. Децата ни израстват с историята на буквите, научават се да се гордеят с факта, че са българи.
И въпреки, че ни делят 1163 години от Началото, когато двамата братя сътворяват славянската азбука - глаголицата, нашият народ не е забравил великото дело, не е престанал да се прекланя пред силата на духа им, пред тяхната решителност! Именно това ни кара да вярваме, че просветното дело е право... Че ще пребъде през вековете българската жажда за знание и наука.
Етрополе познава и тачи делото на именити и безименни учители и творци, на дейци на културата. Продължава да слуша словото и да вярва в неговата сила, защото по усърдието и грижата за него ще ни оценяват идните поколения. В това е нашата отговорност!
Всяка година, на този ден, звучи Вечният химн на Светите братя Кирил и Методий и ни зове да бъдем заедно. Песента, която ни съпътства в майския ден, е нашият поклон пред безсмъртното дело на Учителите славянски. С нея съпреживяваме радостта и възторга от стореното преди единадесет века, чрез нея почитаме святото начало, от което тръгва българската народност.
Чрез нея всяка година отдаваме нашето уважение към днешните стожери на българщината - нашите учители, нашите дейци на културата.
Честит празник на всички, които носят в сърцето си любов и признателност към буквите! Честит празник на всички вас, дейци на просветата и културата, носители на напредъка, стожери на знанието, приятели на младостта!
Съхранете в себе си пламъка, който ни дава сили и увереност да продължаваме напред и да не позволяваме да загасва огънят на българското просвещение!
Бъдете здрави и уверени в себе си, уважаеми колеги!
Бъдете уважавани!
Не се отклонявайте от избрания път в името на децата!
Бъдете преблагословени!
Честит 24 май!“
В концертната програма се изявиха Мажоретен състав към СУ „Христо Ясенов“, ОУ „Христо Ботев“ – град Етрополе, Детска вокална група към СУ „Христо Ясенов”, ТА „Балканска младост”,ДГ „Слънчице”, ДГ „Еделвайс”, ДГ „Звънче”.
Красива кошница с цветя бе поднесена от името на Кмета на Община Етрополе Димитър Димитров и председателя на Общински съвет – Етрополе Марин Маринов.

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?