Категории

Празничен поздрав

24 Ноември 2022 | 07:50 Прочетена: 32

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Имам удоволствието като кмет на община Етрополе да Ви поздравя с днешния празничен ден – отбелязваме 145 години от Освобождението на град Етрополе от османско владичество!

На 24 ноември 1877 г.,  след тридневни боеве руските части от Западния отряд на ген. Гурко, начело с генерал Дандевил победоносно влизат в Етрополе. На следващия ден, в местността „Могилки”, старейшината Мильо Аламана и първенците на града тържествено посрещат генерал Гурко, командващ Западния отряд на руската армия. Щабът му е настанен в писаната къща на чорбаджи Павел Панчов.

В двора на църквата „Св. Архангел Михаил“ са положени костите на 16 руски воини, загинали за Освобождението на Етрополе, а техните имена са увековечени на паметника, издигнат в знак на уважение и почит от етрополци през 1890 г.  

Историята на Освобождението на България винаги ще помни Зимното преминаване на Етрополския Балкан - третият връх в историята на Руско - турската освободителна война след Шипка и Плевен. С цената на стотици жертви, скованият от лед и преспи Етрополски Балкан отстъпва пред мъжеството и твърдостта на руските воини от отряда на генерал Дандевил и етрополските балканджии. Отеква и днес ехото от боевете на Шиндарника, Въртешката, Ялдъз табия и Баба - гордите планински върхове, символ на саможертва и героизъм, опасали като непристъпни стражи Етрополската котловина. Наследници сме на смелите етрополци, теглили оръдията към връх „Баба”, рамо до рамо с руските воини. 

Девет руски паметника на територията на нашата община напомнят за безсмъртието на загиналите за Освобождението на Етрополе и на България руски воини.Те са свидетелство за героичната история на Етрополе и наш дълг като българи е да ги опазим и съхраним за бъдещите поколения. 

В ден като днешния повече от всякога сме горди, че сме потомци на славен и борбен народ, че нашите предци не стояха настрана в тази велика битка.

Днес, в деня на Освобождението, нас ни обединяват чувства на признателност и почит към святото и героично дело на българи и руси, дали живота си за свободата. Обединява ни отговорността за бъдещето на Етрополе. Само с общите ни усилия и съпричастност, и в празници и в делници, ще съградим съвременен дом за нашите деца, такъв, какъвто го желаем.

Поклон, дълбок поклон пред героизма и себеотрицанието на героите, пред величието и бойния дух на българи и руси, дали живота си за свободата на Етрополе и България!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

ДИМИТЪР ДИМИТРОВ

КМЕТ НА ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ 

 

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?