Категории

С ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ САМОДЕЙЦИТЕ ПРИ НЧ „ТОДОР ПЕЕВ-1871“ ОТБЕЛЯЗАХА 150 ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ

27 Юни 2022 | 10:28 Прочетена: 48

 

На 26-ти юни, самодейците при НЧ „Тодор Пеев“ сътвориха прекрасен празничен концерт по повод отбелязването на 150 годишния юбилей на читалището. Началото на читалището се заражда през далечната 1871 година на 7 януари като пламъче във въжделенията на големия етрополец Тодор Пеев за "умствено и нравствено повдигане на гражданите, а заедно с това, свестяване за политическо освобождение от поробителя". Читалището сменя две имена, преди да го назовем с името на Тодор Пеев. Отначало се помещава в малки стари сгради, но сега щастливо се простира в този бял дворец. Истинското му богатство са хората - читалищните дейци, самодейци, публика. На сцената виждате всички самодейни състави към читалището, които със своя неуморен дух и сили, поддържат идеята на Тодор Пеев жива, вече години наред.

 

Народно читалище "Тодор Пеев-1871" е носител на два ордена "Кирил и Методий" I степен и почетния знак на Община Етрополе. С песни и танци то радва не само нашата сцена, но и публиката на цяла България и на много места по света. На този ден благодарим на всички, които умножават неговата вековна светлина, за да я предадат на поколенията.

 

Поздрав към читалищните дейци отправи председателя на читалищното настоятелство г-н Христо Андреев.

 

Поздравителен адрес от Кмета на Община Етрополе Димитър Димитров бе прочетен от заместник-кмета на общината Станка Димитрова. На председателя на на читалищното настоятелство бе връчен Плакет с герба на общината.

 

От името на Кмета на Община Етрополе бяха връчени грамоти на всички състави по повод 150 години НЧ „Тодор Пеев-1871“. В концертната част се изявиха: Вокално трио "Романтика", Вокална група "Оренда", Вокална група "Ретротон", Работилница "Таланти", Театрален състав "Николай Коев-Кофето", ТА "Балканска младост", Тамбурашка група "Игриви струни", Детска вокална група "Звездица", Женска вокална група "Димана", Мъжка фолклорна група "Ветерани" и Кирил Ботев.

 

В края на празничния концерт бе поднесе кошница с цветя за участниците от името на Кмета на община Етрополе Димитър Димитров и Председателя на Общински съвет Етрополе Марин Маринов.

 

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?