Категории

Елаците-Мед подкрепи инициатива на Риболовен клуб „Етрополе‟ за зарибяване с 15 000 балкански пъстърви

13 Май 2022 | 14:06 Прочетена: 43

 

Елаците-Мед подкрепи инициатива на Риболовен клуб „Етрополе‟ за зарибяване на р. Малки Искър с 15 000 балкански пъстърви. Запазването на популацията на този ценен и бързо изчезващ вид е залегнало в националните програми за съхранение на местните видове. Зарибяването беше направено на няколко места по течението на река Малък Искър и притока и Стара река, община Етрополе – в района на помпената станция и в близост до „Табашки мост“ в града, в селата Лъга и в с. Лопян - в центъра и в местностите „Куклите‟ и „Орлова скала‟.

 

В акцията се включиха доброволци, водени от желанието да подобрят биоразнообразието в района на Етрополе. Сред тях бяха Пламен Лазаров, председател на Риболовен клуб „Етрополе‟, членове на клуба и много любители на спортния риболов, сред които и възпитаници на СУ „Христо Ясенов‟. От страна на Елаците-Мед участие взеха инж. Владимир Александров, Ивайло Георгиев и Младен Недков. В зарибяването се включиха и д-р инж. Иван Вутов - заместник-управител на Геотехмин ООД и председател на СД на Геотрейдинг АД, и инж. Ивайло Николов - директор Рудодобивен комплекс. Те поздравиха сдружението за идеята и окуражиха младежите за техния труд и мотивацията им.

 

„Искаме да възстановим популацията на балканска пъстърва, която е застрашен вид в България. Благодарение на такива инициативи тя все още съществува. Сдружението, а също и доброволците в днешната акция съдействат за развитието на биоразнообразието в реките на община Етрополе‟, каза Пламен Лазаров. Той допълни, че повече от половината членове на клуба са деца и подобни инициативи целят да възпитат у тях любов към риболова и опазването на природата.

 

Инж. Владимир Александров увери участниците в акцията, че екипът на Елаците-Мед е партньор за добри, обществено полезни идеи. „Вярвам, че има дълготраен ефект върху популацията на пъстървата в тези води и днешното събитие ще се превърне в традиция в община Етрополе. Радостен съм, че тук има деца, които са открили своето хоби, и са готови да се грижат за природата‟, допълни той.

 

Зарибяването се извърши под контрола на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Представителите и издадоха протокол, който потвърждава законността на зарибяването, както и неговото коректно изпълнение съгласно установените стандарти.

 

От Риболовен клуб „Етрополе‟ апелират всички любители на риболова да бъдат отговорни към новите обитатели на водоемите, и ако попаднат на тях, да ги връщат обратно, за да успеят да достигнат своите нормални размери и полова зрялост. „Рибките са едномесечни личинки, а половата зрялост на балканската пъстърва е на 4 години. Тогава рибата достига до 18 - 22 см, като при такива хубави и чисти реки като тази и притока и Стара река този размер може да се постигне и за около 2 - 3 години. Затова правим зарибяването в населени места. Рибките, които сега са с 2 см дължина, в края на лятото ще бъдат 8 – 9-сантиметрови“, казва Пламен Лазаров.

 

Децата, участващи в инициативата, разказаха, че ловят в реките на Етрополе предимно кленове и черни мрени. Сега ще има и пастърва. Те дадоха своя съвет пред медии: „Хората да не си изхвърлят боклуците в реките и поне в началото да не взимат рибата, а да я връщат в реката.“

 

Зарибяването се превърна в истинско забавление сред участниците, които в края на деня се поздравиха за добре свършената работа.

 

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?