Категории

ПРЕСЪЗДАДЕН БЕ ОБИЧАЯТ СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ В ЕТРОПОЛЕ

07 Март 2022 | 15:26 Прочетена: 145

 

На 6-ти март отбелязахме Сирни заговезни. Сирни заговезни (Прошка, Прочка, Сирни поклади, Поклади, Сирница, Ората) е важен зимно-пролетен празник в народния календар. Многобройните му названия са свързани с типичната за празника обредност. Чества се винаги в неделя, 49 дена (седем седмици) преди Великден. Това е последният ден преди Великия пост, в който могат да се ядат храни, които произхождат от животни, като сирене, мляко, яйца и т.н. (месото вече е преустановено след Месни заговезни); след Сирни заговезни се допуска храна само от растителен произход. Преди празника, през седмицата между Месни и Сирни Заговезни, наречена Сирна неделя, се изпълняват различни обреди и обичаи, много от които идват от езическите времена.

 

Обичаят в Етрополе бе пресъздаден от самодейните състави при НЧ „Тодор Пеев-1871“.  Празничният ден започна с кръшни български хора на Централния площад в град под звуците на „Етро брас бенд“. Всички участници и гости след това се отправиха към местността „Звездата“. На местността „Звездата“ се проведе ритуално слизане на факли от гората и запалване на огъня придружен с гърмежи.

 

Участие в програма взеха Танцов ансамбъл „Балканска младост“ с художествен ръководител Калинка Пушкарова, Духова музика „Етро брас бенд“, ДВГ „Звездица“, МВГ „Ветерани“, ЖВГ „Димана“ РК „Традиция“ – Етрополе.

 

Празничната програма завърши с много хора и игри за най-малките – амкане, пукане на пуканки, въртене на оратници и прескачане на огъня.

 

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?