Категории

НАРОДНИЯТ ОБИЧАЙ „ПЕЕНЕ НА ПРЪСТЕНИ“ – ЕДНА ТРАДИЦИЯ СЪХРАНЕНА ВЪВ ВРЕМЕТО

17 Януари 2022 | 10:06 Прочетена: 101

 

На 13 и 14 януари се проведе народният обичай „Пеене на пръстени“ в Етрополе. Една традиция, съхранена във времето от съкровищницата на българския фолклор. Старият обичай се е провеждал още в миналото и е свързан с изпращането и посрещането на Новата година. По традиция, празникът се провежда всяка година на 13 и 14 януари и вещае здраве, късмет и благополучие през настъпилата година.

 

Народният обичай “Пеене на пръстените“ в Етрополе е минал през вековете, наситен с чиста народна мъдрост, веселие и благопожелание. Този оригинален, жизнерадостен празник на младостта и веселието се празнува от млади и стари и днес.
Народният обичай “Пеене на пръстените” е от зимните календарни празници в Етрополе, свързани с изпращането на старата и посрещането на Новата година. И днес този обичай обединява поколе­ния от различни въз­расти с надеждата за здраве и берекет през Новата година. Празникът носи мно­го веселие и радост, зарежда с настроение ежедневието на хора­та и събужда надежда за любов и по-добър живот.

 

През първия ден – 13-ти януари от „Пеенето на пръстените“ се извърш­ва ритуалът „Топене на пръстените“. Млади и стари се събират на пло­щад „Зольовец“, за да си спомнят за отминалото време, да научат нещо ново и непознато и за да се повеселят заедно.

 

Празникът бе наси­тен с хубава българ­ска музика, празнично настроение, песни и кръшни български хора. За доброто настроение на всички се погрижиха Танцов ансамбъл „Бал­канска младост“ при НЧ „Тодор Пеев-1871“, Жен­ска и вокална група за народно пеене „Димана“ с ръководител Николета Николова-Христова и Духов оркестър-Етрополе. В края на самата програма всички младежи и девойки пус­наха по един свой накит в котлето с вода. Както следва в обичая, всеки трябва да си вземе по зрънце ечемик, което през нощта да поста­ви под възглавницата си. Поверието гласи, че каквото сънуваш през нощта, това ще те очаква през годината. През нощта на 13 срещу 14 януари накитите се остават навън в котлето с вода, а поверието гла­си, че ако на сутринта водата в котлето е зам­ръзнала, годината ще е здрава, плодовита и благодатна.  

 

На 14 януари се със­тоя „НАРИЧАНЕТО Н А ПРЪСТЕНИТЕ“. На този ден ръководителката на жените – „кокорбаший­ката“, изважда един по един накитите и нарича пожеланията за новата година. Наричанията са закачливи по своя харак­тер, те носят радостни емоции на своите при­тежатели. Видовете на­ричания носят със себе си символа на бъдещия годеж или сватба на мо­мата, както и какъв ще бъде нейният избраник – музикант, инженер, адвокат. Каква ще бъде първата рожба на невес­тата и ще се разбира ли тя с домашните в къща­та.

 

Ритуалът по връчването на накитите бе съпрово­ден от тематични народ­ни песни, и хора, под звуците на българска музика и както тради­цията повелява, всички присъстващи се хвана­ха на голямо българско хоро. Този празник заема своето място в духовната култура на етрополци. С непреходното си значение, народният обичай “Пеене на пръстените” в гр. Етрополе и днес обединява поколения от различни възрасти с надеждата за здраве и берекет през Новата година.

 

Празникът бе уважен от заместник – кметът на Община Етрополе г-жа Станка Димитрова, представители на Общинска администрация и граждани.

 

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?