Категории

НА 6 ДЕКЕМВРИ ОТБЕЛЯЗАХМЕ НИКУЛДЕН

07 Декември 2021 | 13:35 Прочетена: 83

 

По повод настъпващия празник Никулден, вечерта на 5 декември, в църквата ,,Свети Никола‘‘ бе отслужена Вечерна Света литургия от местните отци. Мнозина се стекоха в Божия храм да запалят свещ и да се помолят за здраве.

 

Никулден е един от най-светлите християнски празници. В православната вяра на българите светецът Николай, чието име означава ,,Побеждаващ", се почита като патрон на рибарите. Според народнохристиянския мит за подялбата на света нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят - рибите и водните демони. През целия си живот той не преставал да помага на страдащите, да защищава невинните, да укрепява слабите със словото на истината и вярата.

 

В народната представа Св. Никола носи първия сняг - разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки. Известна е поговорката: "Днес му е денят, утре му е снегът". На Никулден се правят предсказания за времето и бъдещата реколта. Св. Никола се смята покровител на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката. За свой патрон го почитат рибари, търговци, кираджии, воденичари, ловджии, банкери.

 

Задължителен елемент в обредността през този ден е приготвянето на риба. Имен ден празнуват Николай, Никола, Николина, Нина и други.

 

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?