Категории

ПОСЛАНИКЪТ НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ ПОСЕТИ ЕТРОПОЛЕ ПО СЛУЧАЙ 144 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАДА ОТ ОСМАНСКО ВЛАДИЧЕСТВО

26 Ноември 2021 | 11:59 Прочетена: 197

На 24-ти ноември се навършиха 144 години от Освобождението на град Етрополе от Османско владичество. По този повод по покана на кмета г-н Димитър Димитров, пристигна Негово превъзходителство г-жа Елеонора Митрофанова - посланик на Руската федерация в Р България, която участва в поклонението пред паметта на всички загинали етрополски и руски воини през Руско-турската освободителна война от 1877 г. – 1878 г. По традиция посланикът и екипа й бяха посрещнати пред общинската администрация с хляб и сол от деца, облечени в български носии.

На общата среща градоначалникът сподели, че историята и вярата свързват нашите два братски народа. Историческата памет на етрополци е намерила израз на признателност към загиналите за свобода в съградените девет руски паметника, увековечили безсмъртието на загиналите за Освобождението на Етрополе и на България руски воини.

От своя страна руският посланик изказа своята благодарност за топлия прием и за грижите, които община Етрополе и нейните жители полагат за опазване на паметта на руските воини, загинали по тези земи. Тя получи специален подарък от кмета – картина, изобразяваща Етрополе.

По време на визитата си посланикът посети два от деветте руски паметници, разположени в двора на църква „Св. Архангел Михаил“ и църква „Свети Георги“ в Етрополе, където отците от града отслужиха заупокойни панихиди и заедно с ръководството на общината, институции и граждани, тя поднесе цветя в памет на загиналите български и руски герои.

        

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?